FAQ: Harman Phoenix 200

4 December 2023

Dit is de allereerste kleurenfilm die volledig geproduceerd is, van emulsie tot cartridge, in de Mobberley fabriek van HARMAN (UK), een belangrijke en ongelooflijk spannende mijlpaal.

Eind 2022 kreeg een klein team een geheim project om te zien of ze een kleurenfilm konden ontwerpen en produceren in de Mobberley-fabriek in Cheshire. Het resultaat is HARMAN Phoenix, een ISO 200 kleurennegatieffilm met een karakteristieke zilveren look. Deze film produceert contrastrijke beelden met zichtbare korrel en levendige, sprekende kleuren. Hij is anders dan alle andere kleurenfilms. Met een DX-gecodeerde cartridge voor ISO 200-gevoeligheid kan Phoenix belicht worden tussen ISO 100 en 400, maar de film presteert het beste bij goed en egaal licht. Op een zeer heldere dag of als je met tegenlicht fotografeert, bestaat er het risico op een halo.

Het markeert het begin van een nieuwe nalatenschap voor HARMAN en een spannend nieuw hoofdstuk voor één van 's werelds toonaangevende fabrikanten van fotografische film. Als eerste kleurenfilm is het niet zonder onvolkomenheden, maar het is een teken van intentie van Harman Photo. De opbrengst van de verkoop van deze film wordt gebruikt om de formules, coatingmogelijkheden en kleurentechnologie te verfijnen en te verbeteren. Het is de bedoeling dat elke nieuwe HARMAN kleurenfilm een verbetering is vergeleken met zijn voorganger.

Productpagina: Harman Phoenix 200 135/36 kleurnegatief film.

135-Box-and-Cassette-HIGHRES 2 

Frequently Asked Questions:

Wat mag ik verwachten van de HARMAN Phoenix 200?
Dit is HARMAN technology haar allereerste poging om een kleurenfilm te maken en daarom is het experimenteel van aard met een aantal eigenzinnige kenmerken. Ze zijn nog aan het leren over wat deze film wel en niet goed kan doen, en ze stimuleren gebruikers dan ook om eigen tests uit te voeren om te zien wat werkt. 

De film heeft een sterke, zichtbare korrel met een hoog contrast en na verwerking krijg je een aantal negatieven met unieke kleuren. Het zal zeker helpen om je belichting goed te meten, maar je kunt ook wat halatie verwachten in scènes met tegenlicht en wat interessante vlekken (marketingjargon voor coating afwijkingen).

Stopt HARMAN technology met het maken van zwart-wit films?
Absoluut niet. Hun passie en toewijding voor de ILFORD en Kentmere films, papier en chemicaliën blijft onverminderd sterk.

Bestaat deze film ergens anders?
Nee, dit is een gloednieuwe, unieke emulsie die door HARMAN technology is ontwikkeld en gecoat en die exclusief is voor het merk HARMAN PHOTO.

Dan-Rubin-PR

Hoelang blijft deze 'limited edition' film beschikbaar?
Er is geen vaste datum of hoeveelheid vastgesteld. Ze willen dat voldoende mensen HARMAN Phoenix kunnen opnemen, omdat de feedback en de verkoop helpen om toekomstige kleurenfilms verder vorm te geven.

Waarom heeft het zo lang geduurd om een kleurenfilm te maken en waarom nu?
Ze hebben het beste en breedste aanbod in zwart-wit op de markt. Dankzij hun focus en toewijding aan zwart-wit zijn ze een van de laatste filmproducenten die consistent grote volumes film maken.

Het heeft hen de mogelijkheid en het vertrouwen gegeven om aanzienlijk te investeren in deze activiteiten en mensen. HARMAN technology heeft nu een uitstekende mix van jeugd en ervaring in hun teams.

We hebben altijd geweten dat het maken van kleurenfilms niet iets is wat je zomaar even doet. We moesten er niet alleen zeker van zijn dat we het konden maken, maar ook dat we dat konden doen met voldoende kwaliteit en tegen een prijs waar de gemeenschap achter kan staan.

Bovendien erkennen ze dat de analoge filmcommunity momenteel erg afhankelijk is van slechts één of twee fabrikanten en dat alle markten gezonde concurrentie nodig hebben. Ze zetten zich volledig in voor de toekomst van film en hoewel dit nog maar het begin is, is het hun doel om ervoor te zorgen dat fotografen een keuze hebben als het gaat om kleurenfilm.

Hoe verwerk ik HARMAN Phoenix?
HARMAN Phoenix kan ontwikkeld worden in C41 kleurchemie.

Is het een echte ISO 200?
Ja, maar deze kan ook worden gewaardeerd tussen ISO 100 en 400.

Matt-Parry

Gaat de HARMAN Phoenix 200 ook in 120 / andere formaten gemaakt worden
Voor de introductie zal Phoenix alleen beschikbaar zijn als 35mm (135) 36 opnamen film. Er wordt nog bekeken of andere formaten zoals 120 tot de mogelijkheden behoren.

Wat is de verkoopprijs?
De adviesverkoopprijs bedraagt €15,49 inclusief btw

Zijn er scantips voor HARMAN Phoenix?
HARMAN technology heeft uitgebreide scan tests uitgevoerd in samenwerking met toonaangevende laboratoria, waaronder HARMANLAB.com, thedarkroom.com, Blue Moon Camera en Analogue Wonderlab. Er zijn inmiddels ook aanbevolen instellingen voor de meest gebruikte minilabscanners, zoals Fuji Frontiers en Noritsu beschikbaar. 

Als de scanners aan de 'autocorrectie' worden overgelaten, zullen ze je waarschijnlijk pittige kleuren geven. Er wordt aangeraden om de scans niet te sterk aan te scherpen.

Degenen die gebruik maken van een flatbedscanner, of scannen met een digitale camera, kunnen aanpassingen naar hun eigen smaak maken met behulp van hun gebruikelijke software.

Als je ontwikkelt / scant in een lab, wordt altijd aangeraden om je negatieven te bewaren, ongeacht de film die je gebruikt. Op deze manier kun je de opnamen altijd zelf opnieuw scannen, of nog beter, afdrukken!

FAQ: Harman Phoenix 200

Auteur: Hessel

Verwante rubrieken: Algemeen

Deze website ondersteund de volgende betalingopties:
Betaalopties