Anamorfisch - Sirui 50mm F/1.8 1.33X

15 Juli 2021

Anamorfische lenzen, hoe zit dat nou?

Ooit bedacht vanuit de cinema-wereld als oplossing voor het filmen en projecteren van breedbeeld films: de anamorfische lens. Een gewone lens buigt het licht evenredig. Dus de proporties zoals een onderwerp vóór de lens heeft, zo zal het achter de lens op het filmvlak opgenomen worden: een ronde bal blijft een ronde bal. Wat anamorfische lenzen zo kenmerkt is dat het licht in de horizontale richting alsware geknepen wordt zonder de verticale richting aan te passen. In dit geval wordt dezelfde ronde bal als een ovaal op het filmvlak opgenomen. Dankzij dit knijpen van het licht, kon men dus vanaf dezelfde filmspoel een breedbeeld film projecteren op het witte doek zonder in te leveren op de kwaliteit. 


Akira Kurosawa - Yojimbo (The Bodyguard)

Bekende voorbeelden van anamorfische speelfilms zijn o.a.: Pulp Fiction, Blade Runner, La La Land, Inception, The Empire Strikes Back, The Matrix en films van Akira Kurosawa. Typische kenmerken van anamorfische lenzen zijn de ovaal-vormige bokeh/onscherpte en vaak ook een lichte vervorming van rechte lijnen. Een ander bekend effect zijn de lens-flares die horizontaal door het beeld lopen. 


Ovaal-vormige onscherpte.

Horizontale lens-flare.

Sinds enkele jaren is het fotograferen en filmen met anamorfische lenzen ook toegankelijk geworden voor iedereen met een systeemcamera van bijvoorbeeld Sony, Fujifilm, Panasonic en Olympus. De meest recente ontwikkeling hebben wij te danken aan Sirui, in Nederland geimporteerd door onze leverancier TSE-Imaging. Inmiddels beschikken zij over een line-up van 24mm t/m 75mm voor APS-C systeemcameras. Wij zetten vandaag de 50mm F/1.8 in de spotlight. Deze volledig manuele lens heeft een 'knijp'-factor van 1.33x, dat levert voor fotografie een beeldverhouding van 2:1 en 2.4:1 in de filmstand. Omdat een fotocamera in een 3:2 verhouding fotografeert, moet in de nabewerking het bestand omgezet worden naar de juiste verhouding. Om een idee te geven, een foto bestand van 2000 pixels breed is dan 1000 pixels hoog. Deze objectieven zijn de eerste betaalbare anamorfische opties die wij op de markt zien en zeer praktisch vanwege de reguliere lens-constructie met filterdraad.

De Sirui 50mm F/1.8 1.33x Anamorphic is beschikbaar in o.a. Sony E, Fuji XF en Micro Four Thirds vatting.


Anamorfisch gecorrigeerd beeld vanuit 3:2 naar 2:1 op een APS-C camera, Sirui 50mm Anamorphic.

Beeldhoek van een normale 50mm lens op een APS-C camera.

Anamorfisch - Sirui 50mm F/1.8 1.33X

Auteur: Hessel

Verwante rubrieken: Kennisblog