Chips... en nu?!

6 Januari 2022

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt: er is een wereldwijd tekort aan chips voor allerhande electronica! In deze blog wordt toegelicht hoe wij als Foto Rembrandt ermee omgaan en wat u als klant kunt verwachten.

Als gevolg van o.a. de Corona Pandemie en de Handelsoorlog tussen de VS en China is sinds 2020 een crisis gaande in de wereld van chip-fabricatie. De vraag naar chips kelderde, als gevolg van wereldwijde economiën die nagenoeg stil kwamen te liggen. Het consumenten vertrouwen was immers flink gedaald en het geld bleef opgespaard. Dit heeft gezorgd voor de huidige situatie waarin meerdere industriën te kampen hebben met wachtlijsten voor chips die allemaal verwerkt worden in hun producten. Van auto's tot e-bikes, ze maken allemaal gebruik van chipsets in verschillende groottes. En dus ook digitale camera's en zelfs diverse accessoires zoals accu's en draadontspanners!

Helaas zorgt deze situatie dus voor problemen en onduidelijkheid in de fotografica. Er worden simpelweg nauwelijks camera's en lenzen geleverd, maar er is ook weinig bekend over wanneer producten wél geleverd worden!

Sommige fabrikanten hebben al duidelijk gemaakt dat de productie van specifieke camera's tijdelijk stil zijn gelegd of zelfs 'End Of Life' zijn verklaard. Zoals de Sony A6100, een zeer populaire en vrij jonge instapper onder de systeemcamera's, is definitief op stop gezet. Maar zelfs nieuwe releases zoals een Nikon Z9 zullen dit jaar zéér moeilijk leverbaar blijven. De verwachting is helaas dat dit probleem nog zal doorzetten tot volgend jaar wanneer vraag en aanbod weer beter in balans komen.

Wat betekent dit voor u als klant?
U bent van ons een persoonlijke aanpak gewend en dat moet ook zo blijven. Dat betekent dat wij herhaaldelijk contact opnemen met de importeurs, leveranciers en vertegenwoordigers van alle merken om voor u meer duidelijkheid te verschaffen over de levertijden. De kans dat producten binnen enkele dagen weer op voorraad zijn, is momenteel helaas niet realistisch. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden en tijdig om advies te vragen over uw aankoop. Via de webshop is het ook mogelijk om de verwachtte levertijd op te vragen, dit doet u door te klikken op de voorraad-status (omschreven als 'Tijdelijk uitverkocht'). U wordt dan doorverwezen naar ons contact formulier waarmee u contact met ons kunt opnemen. Wij komen hier dan zo snel mogelijk op terug.

Tijdens de lockdown is vragen om advies uiteraard nog altijd mogelijk: niet aan de balie maar wel telefonisch of via de mail! We zijn doordeweeks aanwezig tussen 09:00-16:00u en op zaterdag tussen 10:00-16:00u. Uiteraard hopen wij u gewoon van dienst te zijn.

Email: mailto:info@fotorembrandt.nl
Tel: 043-321-3903

Chips... en nu?!

Auteur: Foto Rembrandt

Verwante rubrieken: Algemeen