FUJINON XF50mm F1.0 R WR aangekondigd!

3 September 2020

FUJIFILM introduceert vandaag de FUJINON XF50mmF1.0 R WR. Een prachtig en zéér lichtsterk objectief voor de FUJIFILM X-Serie camera’s dat in veel opzichten zeer bijzonder is. De FUJINON XF50mmF1.0 R WR is vanaf eind-september leverbaar.

Klik hier om naar de product-pagina te gaan: LINK

 1. Een ongelooflijk geringe scherptediepte
  De XF50mmF1.0 R WR beschikt over 12 lenselementen die geplaatst zijn in negen groepen, waaronder één asferisch lenselement en twee ED lenselementen. Hierdoor kan sferische aberratie worden onderdrukt. Wanneer dit objectief wordt gebruikt met zijn grootste diafragma van ƒ1.0, kan de XF50mmF1.0 R WR beelden produceren met een zeer geringe scherptediepte. De diafragmabladen zijn zeer zorgvuldig afgerond, waardoor er een mooi en professioneel ogende bokeh ontstaat. Portretopnames krijgen zo een prachtige scherpte/onscherpte met een bijna driedimensionaal gevoel. Dankzij de zeer geringe scherptediepte kunnen bijvoorbeeld alleen de ogen scherp worden weergegeven terwijl de scherpte zacht wegloopt naar achteren. Hierdoor kunnen pakkende portretopnames worden gemaakt. Uiteraard is het objectief niet alleen geschikt voor het maken van portretopnames, maar komt het ook goed tot zijn recht bij andere fotografische situaties, zoals lifestyle-opnames of straatfotografie.

 2. Eenvoudiger opnames maken bij weinig licht
  Dat de XF50mmF1.0 R WR beschikt over een groot diafragma van ƒ1.0 betekent ook dat het aantal fotografische mogelijkheden onder slechte lichtomstandigheden wordt vergroot. Denk bijvoorbeeld aan avond- of nachtopnames, of foto’s die moeten worden gemaakt in een slecht verlichte ruimte.

 3. ’s Werelds eerste ƒ1.0 objectief met autofocus voor een systeemcamera
  De XF50mmF1.0 R WR is het eerste ƒ1.0 objectief voor een systeemcamera dat beschikt over autofocus. Dankzij dit grote diafragma kan de sensor in de camera meer licht vangen dan enig ander XF objectief. Hierdoor is het zelfs mogelijk om opnames te maken bij een lichtwaarde van -7Ev. De vorige grens van -6Ev was mogelijk wanneer er gebruik werd gemaakt van objectieven met een maximaal groot diafragma van ƒ1.4(*2). X Serie gebruikers kunnen met dit nieuwe objectief fotograferen en accuraat scherpstellen bij vrijwel complete duisternis. Dankzij de extra mogelijkheden van Phase Detection Autofocus (PDAF) op de sensor, gezicht- en oogdetectie AF en een krachtige DC-motor kan er uiterst precies en accuraat worden scherpgesteld met  een zeer geringe scherptediepte.
  *2 Wanneer het objectief is gemonteerd op een X-Pro3 of X-T4

 4. Precieze scherpstelling voor kritische momenten
  Om het meeste te halen uit een zeer geringe scherptediepte is een zeer precieze scherpstelling noodzakelijk. De XF50mmF1.0 R WR beschikt daarom over een scherpstelring die maar liefst acht keer nauwkeuriger is dan enig ander FUJINON XF objectief. Hierdoor kan er vanaf de korte instelafstand tot aan oneindig zeer accuraat worden scherpgesteld. Daarom is de XF50mmF1.0 R WR uitgerust met een scherpstelring die tot 120o kan worden gedraaid wanneer er handmatig wordt scherpgesteld. Hierbij kan ook gebruik worden gemaakt van Focus Peaking en Focus Assist-modus die helpen bij het handmatig scherpstellen. Omdat de scherpstelring 120 o kan worden gedraaid zijn autofocus-bewegingen bijzonder nauwkeurig. Het objectief is zo ontworpen dat focusshift tijdens het scherpstellen geminimaliseerd is, waardoor het ook uitstekend gebruikt kan worden voor het maken van video-opnames.

 5. Duurzaam en robuust
  Omdat dat de XF50mmF1.0 R WR een ‘snel’ objectief is met een groot diafragma van ƒ1.0 kan het in vrijwel iedere fotografische situatie worden ingezet. Het objectief heeft een afmeting van 103,5mm (lengte) en weegt zo’n 845 gram.

  Het spreekt voor zich dat dit objectief regen- en stofbestendig is gemaakt. Zo is dit objectief op 11 plaatsen afgedicht om vocht en stof tegen te houden. Het objectief kan worden gebruikt – in combinatie met een weerbestendige camera – tot een temperatuur van tot maar liefst -10o Celsius. Hierdoor kan dit objectief worden gebruikt onder de moeilijkste omstandigheden.
  *Gebruikers wordt geadviseerd om de firmware van hun camera up-to-date te houden om kleurcorrectie bij de invalshoek voor ƒ1.0 mogelijk te maken.

FUJINON XF50mm F1.0 R WR aangekondigd!

Auteur: Hessel

Verwante rubrieken: Algemeen