Sony Corporations(ソニー株式会社) is een wereldwijde speler in consumentenelektronica en mediaproductie. Het bedrijf werd in 1946 opgericht in Nihonbashi, Tokyo, door Masara Ibuka en Akio Morita als een klein bedrijf gespecialiseerd in het repareren van radio's onder de naam Tokyo Telecommunications Engineering (Tokyo Tsushin Kogyo). Het bedrijf veranderde zijn naam naar Sony (afgeleid van het Latijnse woord Sonus) in 1958 en in 1960 brak het door in de internationale markten, dankzij de Sony TR-63 transistor-radio. Sony's eerste stap in de cameramarkt werd in 1981 gemaakt met de Sony Mavica, een camera waarmee 570x490 pixel opnames werden opgeslagen op 2" floppy diskettes. De introductie van de eerste Sony Cybershot camera vond plaats in 1996, met de DSC-F1 (kort voor Digital Stills Camera). Deze camera was uitgerust met een 0.3 megapixel 1/3" CCD sensor en een 35mm F/2.0 equivalent objectief. De DSC aanduiding wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt voor alle Sony compactcamera's!
Een belangrijke stap voor de fotografie-tak van Sony komt in 2006, wanneer de eerste Sony Alpha spiegelreflex wordt uitgebracht: de Sony Alpha A100. Het is de eerste camera die uit de overname van Konica Minolta is gekomen en voor Sony het eerste product in het SLR segment. Minolta's A-vatting wordt overgenomen alsook het innovatieve 'Anti-Shake'/IBIS mechanisme waarbij de sensor wordt gestabiliseerd in plaats van de lens.
Het IBIS principe is inmiddels de standaard geworden onder systeemcamera's, dankzij het weglaten van een OSS stabilisatie systeem kunnen objectieven compacter worden ontworpen.
De volgende evolutie binnen de Sony Alpha line-up komt in de vorm van een nieuw bajonet: de Sony E-vatting wordt geïntroduceerd in 2010. Deze vatting is specifiek ontwikkeld voor spiegeloze systeemcamera's, waarvan de eerste camera's onder de 'NEX' line-up worden uitgebracht zoals de NEX-3 en NEX-5. De E-vatting bereikt in 2013 een nieuw mijlpaal met de introductie van wereld's eerste full-frame systeemcamera's: de Sony Alpha 7 en Alpha 7r. Deze camera's zetten de trend voor de fotografica in de komende jaren, inmiddels is de full-frame systeemcamera niet meer weg te denken in de fotografica. De combinatie van een compacte bouw en nieuwe functies zoals Eye-AF en Realtime-tracking AF die voortkomen uit de nieuwe technologie blijken heel populair. Inmiddels bestaat de Sony Alpha line-up uit gespecialiseerde modellen om diverse doelgroepen aan te spreken, maar blijft elk model zeer breed inzetbaar voor de hybride foto- & videograaf.
Sony Alpha 1
Het top-of-the-line hybride model binnen de Sony Alpha familie, geïntroduceerd in 2021. De Alpha 1 combineert een hoge resolutie 50 megapixel sensor met snelheid en uitmuntende film-mogelijkheden. De stacked sensortechnologie maakt het mogelijk om 30 beelden per seconde vast te leggen in volledige resolutie en in RAW formaat. De uitlees-snelheid is zo hoog van dit type sensor, dat vervorming tijdens zijwaartse panning-bewegingen niet meer aan de orde is met de volledig stille elektronische-sluiter. Gecombineerd met de uitstekende tracking-autofocus is ook werkelijk elk detail scherp opgenomen. Het is ook de eerste Alpha camera die haarscherp in 8K resolutie kan filmen, naast 4K 120p slowmotion. De Sony Alpha 1 is hèt ultieme hybride camera-model voor zowel fotografie als videografie.
In 2017 bracht Sony hun toenmalige vlaggenschip camera uit: de Alpha 9. Deze camera is de grondlegger voor fotograferen met een volledig elektronische sluiter en had ook voor het eerst een full-frame stacked sensor. Deze nieuwe sensor bracht nieuwe mogelijkheden zoals burstsnelheden van 20 beelden per seconde, fotograferen zonder 'black-out' tussen elke opname en met Realtime-AF. Ook was de Alpha 9 de eerste camera die gebruik maakte van de nieuwe NP-FZ100 accu. Deze nieuwe accu zorgde voor een enorme verbetering in het aantal opnames dat gemaakt kon worden op een enkele accu, een zeer belangrijke ontwikkeling voor de professionele gebruikers van systeemcamera's. Ook de toevoeging van een tweede kaartslot maakte de camera beter gepositioneerd naar de pro-fotograaf. Sony luistert naar de enthousiaste feedback van gebruikers en introduceert in 2019 als opvolger de Alpha 9II met verbeterde ergonomie, een versnelde mechanische sluiter en meer connectiviteit-opties voor de fotograaf zoals FTP verbindingen. De zeer gevoelige autofocus algoritmes maakt de A9II een zeer populaire camera voor de sport-fotografie en andere hoge-snelheids takken in het vak!
Sony Alpha 7r mark IV Bij de introductie van de eerste full-frame Alpha camera's werd ook een hoog-resolutie model uitgebracht, namelijk de Alpha 7r. Ongekend hoge resolutie beelden in een ongekend compacte full-frame camera! De huidige Alpha 7rIV toont wederom een knap staaltje sensor-technologie in de vorm van een 60 megapixel BSI sensor (Back Side Illuminated) zonder in te leveren op dynamisch bereik, ruis of autofocus prestaties. Voor de fotograaf die ultieme detaillering ambieert is zelfs een 240 megapixel pixel-shift modus beschikbaar, waarbij via IBIS techniek de sensor tussen 16 opnames één pixel verschuift voor extra beeldinformatie en nog betere kleurreproductie. Daarnaast blijft de hybride aanpak van Sony ook binnen dit model aanwezig met hoge kwaliteit 4K film-mogelijkheden.
Sony Alpha 7s mark III De 's' staat voor Sensitivity, oftewel dit cameramodel specialiseert zich in het filmen en fotograferen in bizar donkere situaties! De Alpha 7sIII is vooral populair in de videografie vanwege zijn zéér lichtgevoelige stacked 12 megapixel sensor met zeer hoog dynamisch bereik. De mogelijkheid om onder enkel maanlicht mooie gedetailleerde opnames te maken was ongekend! De haarscherpe elektronische zoeker maakt zowel manuele als automatische scherpstelling een genot om te gebruiken, iets wat zeer belangrijk is wanneer er wordt opgenomen in 4K op 120 beelden per seconde. De Alpha 7sIII is niet voor niets hiermee één van de populairste video-camera's geworden onder online video-content producers. Solide automatische scherpstelling waarop u kunt vertrouwen gecombineerd met IBIS, zeer verfijnde kleurtonaliteit en een volledig kantelbaar monitor en de full-size HDMI poort maken het uiterst geschikt voor video-werk.
Sony Alpha 7 mark IV Sinds de eerste Alpha 7 is deze serie van camera's steevast één van de meest allround gebleven. Het jongste model, de Alpha 7IV, is geïntroduceerd geworden in 2021 met een vernieuwde 33 megapixel sensor. De flexibiliteit van dit model komt naar voren door de kruising tussen een verhoogde detaillering, sterke autofocus technologie, hoge lichtgevoeligheid en uitgebreide video-opties. Realtime Tracking-AF en Eye-AF algoritmes voor zowel mens, vogels en dieren maakt de camera breed inzetbaar. Het behouden van de dubbele kaartslot maakt de camera ook voor professionele doeleinden zeer interessant. Met de mogelijkheid om in 4K 60 beelden per seconde te filmen is deze Alpha 7 camera wederom breed inzetbaar voor videografie.
Sony Alpha 7c
Sony Alpha 6000 serie
De Alpha 7c is Sony's meest compacte full-frame systeemcamera. Qua formaat doet het denken aan de cropsensor A6000 serie van Sony, maar schijn bedriegt! Binnen deze zeer compacte behuizing schuilt een gestabiliseerde 24 megapixel full-frame BSI sensor, een elektronische zoeker, volledig kantelbare monitor en maakt de camera gebruik van de NP-FZ100 accu. Deze camera maakt volledig gebruik van de nieuwste Sony AF technologie en is dankzij de volledig kantelbare monitor ook zeer populair voor vlog-video's. De Alpha 7c is overigens de enige camera in de full-frame line-up die ook in een zilveren kleuren-optie beschikbaar is en als enige in een kit te verkrijgen met de nieuwe compacte 28-60mm kitlens.
In 2014 komt de allereerste A6000 camera uit, een moderne opvolger van de NEX camera-modellen. De A6000 werd een kruising tussen de NEX-6 en NEX-7 met een vernieuwde 24 megapixel APS-C formaat sensor. De huidige line-up bestaat uit de A6100, A6400 en A6600. Ze delen in grote lijnen dezelfde vorm behuizing, maar het high-end model A6600 bevat ook IBIS en ruimte voor de grotere NP-FZ100 accu. Het zijn de meest compacte Sony systeemcamera's met verwisselbare lenzen en ingebouwde elektronische zoeker. Zowel de A6100, A6400 als A6600 gebruiken de nieuwste Realtime-tracking en Eye-AF scherpstel-algoritmes, waarmee onscherpe foto's iets van het verleden zijn.
De absolute top-of-the-line in lens-techniek komt samen in de Sony G-Master objectieven. Deze objectieven worden zo ontworpen om niet alleen de laatste maar ook toekomstige cameraprestaties aan te kunnen. Hoge resolutie en aantrekkelijke bokeh (de kwaliteit van de achtergrond onscherpte) zijn van de hoogste prioriteit bij de ontwikkeling van G-Master objectieven. Kenmerkend aan de specificaties van een lens binnen de G-Master serie zijn een zo hoog mogelijke lichtsterkte, ultieme beeldkwaliteit over het hele beeldvlak en innovatieve aandrijfmechanismen. Speciaal ontwikkelde XA-elementen (extreem asferisch) worden in het ontwerp van de G Master gebruikt om oppervlakken met een nauwkeurigheid van 0,01 micron vast te leggen. Asferische lenzen zijn uiterst moeilijk te produceren en zijn dus een uitdaging om qua nauwkeurigheid zo hoog mogelijk te realiseren. Bij het ontwikkelen van deze technologie hebben de lens-ingenieurs samen met technici van Sony Global Manufacturing& Operations Corporation in de Japanse prefectuur Aichi, waar ze beschikken over apparatuur voor fabricage van asferische lenzen, alle facetten van het proces bestudeerd en nieuwe methodes bedacht.
Om aberraties in hoeken van afbeeldingen uit te sluiten, worden vele simulaties uitgevoerd waarbij aberraties beetje bij beetje verwijderd worden totdat een G-Master objectief bij het uiteindelijke optische ontwerp uitkomt. Als tijdens de ontwerpfase de lens-resolutie wordt verhoogd, moet de bokeh voortdurend in de gaten worden houden. Met behulp van bokeh-simulatie controleren lens-ontwerpers of de bokeh niet nadelig wordt beïnvloed naarmate de MTF-prestaties verbeteren. De FE 85mm F1.4 GM en de FE 70-200mm F2.8 GM OSS maakten voor het eerst in een Alpha-lens gebruik van een 11-bladig rond diafragma. Het huidige 11-bladig diafragma is ontwikkeld om bokeh-vormen zo rond mogelijk te houden bij kleinere diafragma-instellingen. Door het grotere aantal bladen is het ontwerp compacter, maar zijn toch ook zeer grote diafragma-openingen mogelijk. Los van beeldprestaties moet een G-Master ook snelheid, efficiëntie en betrouwbaarheid tonen. Meer precieze en snellere scherpstelling in zowel de handmatige als automatische modus mogelijk dankzij geavanceerde lineaire actuatortechnologie. Ongekende precisie in scherpstellen zorgt ervoor dat deze lenzen op hun best kunnen werken en de snelheid van de Alpha camera's kunnen bijhouden. G-Master objectieven genieten van een robuuste constructie, gebruiksvriendelijke bediening en een stof- en waterafstotende ontwerp. Deze eigenschappen komen samen in lens-ontwerpen die zorgen voor verbluffende prestaties in elke opnamesituatie.
Sinds 1890 maakt ZEISS objectieven waarmee fotografen zonder compromis hun eigen verhalen kunnen vertellen. Het doel: grenzen verleggen en nieuwe dingen uitproberen. Mensen inspireren, elke dag opnieuw. Met een beeldkwaliteit die uniek is. Compact en lichtgewicht in vergelijking met klassieke SLR-systemen: de uitzonderlijke ZEISS objectieven voor Alpha systeemcamera's worden gebruikt in combinatie met huidige sensoren met hoge resolutie voor beelden zonder compromis - uitstekende prestaties, betrouwbaarheid en lichtgewicht. ZEISS heeft al meer dan 125 jaar ervaring in het produceren van objectieven en brengt daarnaast de wetenschappelijke expertise uit al zijn andere segmenten mee.
Stelt u zich een foto voor die niet alleen een verhaal vertelt, maar tegelijkertijd ook vele belangrijke details laat zien. Een scherpe foto is superieur aan een foto die achteraf wordt verbeterd. En ook als u uw foto's achteraf wilt bewerken, zult u altijd profiteren van het hoge contrast dat een ZEISS objectief levert.
De kleurgetrouwheid die met de ZEISS Batis-objectieven wordt bereikt, geeft foto's een levendig en authentiek karakter. Zelfs onbewerkte foto's zien er indrukwekkend uit. Als u als fotograaf uw foto's achteraf bewerkt, biedt een hoge kleurgetrouwheid zonder kleurzweem een goede basis. Dankzij de grote dynamiek en de sterke contrasten tussen licht en donker worden uw foto's bovendien nog veel spannender. Ook de ZEISS Loxia-objectieven zijn speciaal ontwikkeld voor de Sony Alpha cameras. Kort samengevat: u geniet van alle voordelen van geavanceerde spiegelloze, Full-Frame camera's en de creatieve mogelijkheden van 'traditionele' fotografie met handmatig scherpstellen. Het met de hand scherpstellen van een objectief betekent het controleren van het beeldresultaat met uw vingertoppen. Een goed ergonomisch ontwerp maakt zeker het verschil. ZEISS objectieven excelleren door hun grote scherpstelslag die nauwkeurig scherpstellen mogelijk maakt. Tot slot bieden ZEISS Loxia-objectieven u alles wat u nodig heeft voor hoogkwalitatieve video-opnames: de unieke traploze aanpassing van het diafragma, de-clicked, is hier slechts één uitstekend voorbeeld van.
De combinatie van de ZEISS T* meerlaagse coating en high-transmission objectieven zorgt ervoor dat de natuurlijke kleuren zo goed mogelijk worden bewaard en niet worden vervalst. ZEISS heeft een optische coating-technologie uitgevonden die dankzij de uitstekende kleurweergave zelfs kleinste kleurnuances binnen een onderwerp naar voren brengt.
Sony PRO Support Professionele fotografen met Sony camera’s kunnen gebruik maken van het PRO Support programma. Naast advies en ondersteuning omvat Imaging PRO Support een speciale telefonische helpdesk om professionele fotografen hulp te bieden bij het gebruik van hun α-camera-apparatuur. Het programma biedt ook een gratis collect-and-returndienst bij reparatie. Hiernaast kunnen professionele fotografen een gratis bruikleentoestel krijgen zodat zij aan het werk kunnen blijven. Verder hebben leden tweemaal per jaar recht op gratis reiniging van de beeldsensor en een check-up van de firmware. Lidmaatschap van het Europese Imaging PRO ondersteuningsprogramma is gratis. Het is toegankelijk voor professionele fotografen die minstens twee Sony Alpha-camerabody’s en drie Sony Alpha-objectieven uit de lijst met geldige toestellen bezitten. De lijst kan via de bijgevoegde link worden geraadpleegd.
Sony Imaging Lease Wilt u gebruik maken van de nieuwste innovatieve camera’s en/of lenzen van Sony maar wilt u niet in één keer een groot bedrag betalen? Dan biedt Sony u nu, in samenwerking met BNP Paribas Leasing Solutions, de mogelijkheid om onze Full Frame Camera’s, Professionele Video Camera’s en Lenzen te leasen tegen 0% rente: Sony Imaging Lease.
De voordelen van Sony Imaging Lease: Met Sony Imaging Lease heeft u altijd de beschikking over de nieuwste apparatuur van Sony. U hoeft zich geen zorgen te maken over de aanschafprijs, u betaalt namelijk maandelijks een vast bedrag tegen 0% rente.
Maak een keuze uit één of meerdere van de geselecteerde producten. Lease is mogelijk vanaf een investering van €1.000.
U kunt kiezen uit een lease periode van 24 of 36 maanden.
Operational lease of Financial lease.
Dien uw lease-aanvraag in. Hiervoor heeft u een geldig KvK-nummer dat ouder is dan 12 maanden en een geldig legitimatiebewijs nodig. Het leasebedrag per maand kunt u eenvoudig berekenen: verkoopprijs ÷ looptijd van de leaseovereenkomst (in maanden). De door u gekozen Sony Professional Retailer dient uw aanvraag ter goedkeuring in bij BNP Paribas Leasing Solutions. Zodra deze is goedgekeurd wordt uw aanvraag via uw Sony Professional Retailer afgehandeld.
De Rolls Royce onder bridge-camera's: de RX10 IV Deze camera is bestand tegen de slechtste weersomstandigheden en heeft in zijn arsenaal een indrukwekkende lijst van mogelijkheden. De ZEISS lens heeft een zoombereik van maar liefst 24-600mm, oftewel zo'n 25x. Met een lichtsterkte van F/2.8 tot F/4.0 wordt veel licht gevangen en is het mogelijk om onderwerpen visueel de isoleren. De camera is ook bewapend met snelle Stacked sensor, die het mogelijk maakt 24 beelden per seconde te fotograferen met perfecte continu Realtime-Tracking autofocus tot in de beeldhoeken. De 1.0" Type sensor vangt zoveel mogelijk licht en legt mede dankzij de ZEISS lens alle prachtige details vast op elke zoom-stand. Voor wandelingen in de natuur en vakanties is dit dus perfecte camera om elk type foto òf video te maken zonder het formaat van een volledige systeemcamera. Kortom, voor de meest complete camera in een zo compact mogelijke behuizing is er niets meer geschikt dan een RX10 camera. De RX10 IV is overigens niet voor niets uitgeroepen door de Consumentenbond als 'Beste Superzoom-compactcamera'!
De RX100 VII bouwt verder op de indrukwekkende prestaties van de RX100 V maar beschikt over een groter zoombereik. De ZEISS vario-sonnar heeft een bereik van 4.8x, van 24mm wijd tot 200mm op zijn langst en behoudt een relatief hoge lichtsterkte van F/2.8 tot F/4.5. In principe heeft de camera een bereik van 2 standaard zoomlenzen voor full-frame systemen. De snelle 20 megapixel sensor heeft ook de mogelijkheid gekregen om op extreme snelheid bursts te fotograferen, van maar liefst 30-90 beelden per seconde. Zowel JPEG als RAW beeldformaten worden ondersteund. Realtime Tracking maakt het mogelijk om zowel menselijke als dierlijke onderwerpen haarscherp te houden in zowel foto's als video's. De ingebouwde beeldstabilisator zorgt ervoor dat geen detail wordt verloren, zelfs op 200mm. Net zoals de RX100 V blijft de behuizing ultra-compact en is er ruimte voor een 'One Touch' elektronische zoeker en verstelbare monitor. De videoprestaties zijn uitgebreid geworden met het HLG profiel voor HDR beeldschermen. Voor betere geluidsopnamen is een aansluiting aanwezig voor externe microfoons.
De compacte RX1r II is klein van formaat, maar groots op het gebied van fantastische camerafuncties. Dankzij full-frame-compatibiliteit en andere toonaangevende innovaties op het gebied van beeldsensors en -verwerking bent u verzekerd van adembenemende beeldkwaliteit. De heldere lens met vaste brandpuntsafstand heeft de vermaarde optische integriteit van ZEISS. De hoogwaardige ZEISS Sonnar T* F/2.0-lens van 35mm met maximaal diafragma van F/2.0 bevat een eigen AA-element (geavanceerd asferisch) en een lenseenheid die minimaal beweegt waardoor de lenscilinder erg licht en compact is. Lens- en sensorbeeldvlak zijn gekalibreerd voor optimale resolutie met consistente helderheid in elk beeld. De full-frame Exmor R CMOS-sensor van 35 mm biedt een resolutie van 42,4 megapixels, gevoeligheid tot ISO 102400, groot dynamisch bereik en weinig ruis. De achterverlichte constructie breidt de circuitschaal van een nieuwe koperen bedradingslaag uit voor 3,5 keer sneller uitlezen van gegevens. De Sony RX1r II is dè camera voor de fotograaf die ultieme beeldkwaliteit zoekt in een compact-camera!
Sony FX: de serieuze video-tool voorzien van Alpha functionaliteit.
Deze modellen bieden het beste van Sony's digitale cinematechnologie met de geavanceerde functies van Alpha-camera’s. Als nieuwe toevoegingen aan de Cinema Line van Sony garanderen de FX3 & FX30 filmische expressie, professionele bedienbaarheid en betrouwbaarheid in één compact en lichtgewicht apparaat. Beide cameras zijn voorzien in de behoeften van jonge makers die nieuwe manieren zoeken om hun creatieve visie te uiten. Deze modellen bieden perfecte focusprestaties, optische beeldstabilisatie, uitstekende opnamenprestaties uit de hand en een optimale warmteafvoer voor lange 4K beeldopnamen. De 4K FullframeFX3 garandeert hoogwaardige beeldkwaliteit onder alle omstandigheden en is eenvoudig door één persoon te bedienen. Dit alles is gebundeld in een compacte en lichte behuizing die prestaties en mobiliteit biedt om te voorzien in een groeiende behoefte om zeer hoogwaardige content vast te leggen. De nieuwe FX30 is een compacte 4K Super 35-cinemacamera met talrijke professionele functies van de Cinema Line, zoals Dual Base ISO, Log-opnamemodi en door de gebruiker geïmporteerde LUT’s (opzoektabellen). Deze camera is verkrijgbaar voor een aantrekkelijke prijs voor beginnende filmmakers.
Camera modellen speciaal voor de online content creator, made for vlogging!
Dat zijn de Sony ZV-1 en ZV-E10. Deze camera's hebben specifieke mogelijkheden die het produceren van video-content makkelijker maken. Een volledig kantelbare monitor waarin u uzelf goed kunt terug zien is essentieel, om zowel de kadrering als belichting te controleren. Zowel de ZV-1 als ZV-E10 zijn voorzien van grotere microfoon capsules om het omgevingsgeluid mooier op te nemen, direct in camera. Ook zijn aansluitingen voor externe microfoons aanwezig. De drempel om mooiere video's te maken wordt dankzij twee functie-knoppen extra laag: 'Product Showcase' en 'Background Defocus' vertalen meerdere technische instellingen naar een simpele aan/uit bediening. Ingebouwde meta-data maakt verticale video-opnames ook makkelijk te gebruiken, de videoclips hoeven naderhand niet nog omgezet te worden. De ZV-1 lijkt het meest op de razend populaire RX100 V, met een zoombereik van 24-70mm en lichtsterkte van F/1.8-2.8. Zeer compact maar ook zeer capabel. Voor zij die in de manuele instellingen duiken, zullen ontdekken dat er ook heel veel gedetailleerde opties beschikbaar zijn. Met de ZV-E10 heeft u de optie om ook lenzen te verwisselen, voor meer creatieve mogelijkheden. Door te kiezen voor verschillende lenzen neemt u controle over de uiteindelijke beeldvorming. Dankzij de 'Active Steady Shot' zijn video's soepeler dan ooit. Deze vorm van stabilisatie combineert optische en software stabilisatie om schokkerige beelden te voorkomen.
Sony is een marktleider op het gebied van het ontwikkelen en produceren van semi-conductor producten, waaronder beeldsensoren voor fotografische toepassingen. Het ontwikkelen van Sony's eerste CMOS beeldsensoren begon in 1996 en maakte het mogelijk om in 2000 de IMX001 CMOS beeldsensor op de markt te brengen. In deze periode lag het resultaat van de CMOS sensor nog achter ten opzichte van die van een CCD sensor. De CMOS sensor toonde meer ruis in slechte lichtomstandigheden en had minder resolutie. Maar de snelheid waarop een CMOS sensor kon werken overtuigde Sony van de toekomstige potentie van de technologie. Inmiddels is de Sony CMOS sensor niet meer weg te denken in de moderne fotografica. Van smartphones tot middenformaat systemen, in bijna elke toepassing is een Sony sensor te vinden.
Stacked CMOS Sensor
In 2017 brengt Sony de eerste full-frame camera op de markt met een Stacked CMOS beeldsensor: de Sony Alpha 9. Kenmerkend voor een Stacked CMOS is de snelheid waarmee de sensor het beeld kan verwerken ten opzichte van conventionele CMOS sensoren. Door de data-afvoer naar geheugen direct achter een meerderheid van de sensor te plaatsen wordt bijna de volledige sensor in één keer uitgelezen. Dit maakt het mogelijk om 60 scherpstel- en belichtingscalculaties per seconde uit te voeren. Opname snelheden van 20 beelden per seconde, zonder zwarte tussenbeelden in de zoeker, mèt continu scherpstelling en belichtingscalculaties worden mogelijk gemaakt dankzij dit sensor-ontwerp. Het is de eerste professionele camera die 100% stil werkt met een elektronische sluiter, zonder vervorming van onderwerpen die snel bewegen.
Back-Side Illuminated CMOS Sensor
Het principe achter een BSI sensor-ontwerp is het omdraaien van de manier waarop licht een sensor binnen komt. Bij een conventionele CMOS ontwerp reist een fotonen eerst door de metalen bedrading en transistoren voordat het in de lichtgevoelige foto-diode aankomt. Het BSI ontwerp zorgt voor een hogere lichtgevoeligheid door de bedrading áchter de foto-diodes te plaatsen, deze aanpak zorgt ook voor een verhoogddynamisch bereik in de foto's. De eerste Sony Alpha camera met deze technologie kwam in 2017, in de vorm van de Alpha 7rII. Deze 42 megapixel camera kenmerkte zich door zowel verbeterde ruis-prestaties als dynamisch bereik, ondanks de veel hogere resolutie van voorgaande CMOS sensoren. Het BSI ontwerp wordt inmiddels ook gecombineerd met het Stacked ontwerp, om in camera's zoals de Alpha 7sIII zowel snelheid als ultieme beeldkwaliteit te behalen.
PDAF (Phase Detection Auto-Focus)
Één van de mogelijkheden die vooruit is gekomen uit de ontwikkeling van de CMOS sensor, is de mogelijkheid om via Phase-detectie op een onderwerp scherp te stellen. In tegenstelling tot Contrast scherpstelling, wordt het mogelijk om constant de afstand te meten tussen de sensor en het onderwerp in de richting waarin het beweegt. Phase-detectie is dus slim genoeg om een onderwerp perfect te blijven volgen, wat zeer handig uitpakt voor onvoorspelbare onderwerpen en portretten met maar zeer geringe scherptediepte.
SYSTEEMCAMERA | COMPACT CAMERA | LENS FULLFRAME | LENS CROP | VIDEOLENS | ACCU'S | OCCASION
(Bezoekt u deze pagina op een mobiele telefoon? Graag even het beeld een kwartslagje draaien, dat leest wat makkelijker. Dankjewel!)
Een korte introductie:
Sony Corporations (ソニー株式会社) is een wereldwijde speler in consumentenelektronica en mediaproductie. Het bedrijf werd in 1946 opgericht in Nihonbashi, Tokyo, door Masara Ibuka en Akio Morita als een klein bedrijf gespecialiseerd in het repareren van radio's onder de naam Tokyo Telecommunications Engineering (Tokyo Tsushin Kogyo). Het bedrijf veranderde zijn naam naar Sony (afgeleid van het Latijnse woord Sonus) in 1958 en in 1960 brak het door in de internationale markten, dankzij de Sony TR-63 transistor-radio. Sony's eerste stap in de cameramarkt werd in 1981 gemaakt met de Sony Mavica, een camera waarmee 570x490 pixel opnames werden opgeslagen op 2" floppy diskettes. De introductie van de eerste Sony Cybershot camera vond plaats in 1996, met de DSC-F1 (kort voor Digital Stills Camera). Deze camera was uitgerust met een 0.3 megapixel 1/3" CCD sensor en een 35mm F/2.0 equivalent objectief. De DSC aanduiding wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt voor alle Sony compactcamera's!
Een belangrijke stap voor de fotografie-tak van Sony komt in 2006, wanneer de eerste Sony Alpha spiegelreflex wordt uitgebracht: de Sony Alpha A100. Het is de eerste camera die uit de overname van Konica Minolta is gekomen en voor Sony het eerste product in het SLR segment. Minolta's A-vatting wordt overgenomen alsook het innovatieve 'Anti-Shake'/IBIS mechanisme waarbij de sensor wordt gestabiliseerd in plaats van de lens.
Het IBIS principe is inmiddels de standaard geworden onder systeemcamera's, dankzij het weglaten van een OSS stabilisatie systeem kunnen objectieven compacter worden ontworpen.
De volgende evolutie binnen de Sony Alpha line-up komt in de vorm van een nieuw bajonet: de Sony E-vatting wordt geïntroduceerd in 2010. Deze vatting is specifiek ontwikkeld voor spiegeloze systeemcamera's, waarvan de eerste camera's onder de 'NEX' line-up worden uitgebracht zoals de NEX-3 en NEX-5. De E-vatting bereikt in 2013 een nieuw mijlpaal met de introductie van wereld's eerste full-frame systeemcamera's: de Sony Alpha 7 en Alpha 7r. Deze camera's zetten de trend voor de fotografica in de komende jaren, inmiddels is de full-frame systeemcamera niet meer weg te denken in de fotografica. De combinatie van een compacte bouw en nieuwe functies zoals Eye-AF en Realtime-tracking AF die voortkomen uit de nieuwe technologie blijken heel populair. Inmiddels bestaat de Sony Alpha line-up uit gespecialiseerde modellen om diverse doelgroepen aan te spreken, maar blijft elk model zeer breed inzetbaar voor de hybride foto- & videograaf.
Sony Alpha 1
Het top-of-the-line hybride model binnen de Sony Alpha familie, geïntroduceerd in 2021. De Alpha 1 combineert een hoge resolutie 50 megapixel sensor met snelheid en uitmuntende film-mogelijkheden. De stacked sensortechnologie maakt het mogelijk om 30 beelden per seconde vast te leggen in volledige resolutie en in RAW formaat. De uitlees-snelheid is zo hoog van dit type sensor, dat vervorming tijdens zijwaartse panning-bewegingen niet meer aan de orde is met de volledig stille elektronische-sluiter. Gecombineerd met de uitstekende tracking-autofocus is ook werkelijk elk detail scherp opgenomen. Het is ook de eerste Alpha camera die haarscherp in 8K resolutie kan filmen, naast 4K 120p slowmotion. De Sony Alpha 1 is hèt ultieme hybride camera-model voor zowel fotografie als videografie.
LINK: Sony Alpha 1 Body
Sony Alpha 9 mark II
In 2017 bracht Sony hun toenmalige vlaggenschip camera uit: de Alpha 9. Deze camera is de grondlegger voor fotograferen met een volledig elektronische sluiter en had ook voor het eerst een full-frame stacked sensor. Deze nieuwe sensor bracht nieuwe mogelijkheden zoals burstsnelheden van 20 beelden per seconde, fotograferen zonder 'black-out' tussen elke opname en met Realtime-AF. Ook was de Alpha 9 de eerste camera die gebruik maakte van de nieuwe NP-FZ100 accu. Deze nieuwe accu zorgde voor een enorme verbetering in het aantal opnames dat gemaakt kon worden op een enkele accu, een zeer belangrijke ontwikkeling voor de professionele gebruikers van systeemcamera's. Ook de toevoeging van een tweede kaartslot maakte de camera beter gepositioneerd naar de pro-fotograaf. Sony luistert naar de enthousiaste feedback van gebruikers en introduceert in 2019 als opvolger de Alpha 9II met verbeterde ergonomie, een versnelde mechanische sluiter en meer connectiviteit-opties voor de fotograaf zoals FTP verbindingen. De zeer gevoelige autofocus algoritmes maakt de A9II een zeer populaire camera voor de sport-fotografie en andere hoge-snelheids takken in het vak!
LINK: Sony Alpha 9 mark II Body
Sony Alpha 7r mark IV
Bij de introductie van de eerste full-frame Alpha camera's werd ook een hoog-resolutie model uitgebracht, namelijk de Alpha 7r. Ongekend hoge resolutie beelden in een ongekend compacte full-frame camera! De huidige Alpha 7rIV toont wederom een knap staaltje sensor-technologie in de vorm van een 60 megapixel BSI sensor (Back Side Illuminated) zonder in te leveren op dynamisch bereik, ruis of autofocus prestaties. Voor de fotograaf die ultieme detaillering ambieert is zelfs een 240 megapixel pixel-shift modus beschikbaar, waarbij via IBIS techniek de sensor tussen 16 opnames één pixel verschuift voor extra beeldinformatie en nog betere kleurreproductie. Daarnaast blijft de hybride aanpak van Sony ook binnen dit model aanwezig met hoge kwaliteit 4K film-mogelijkheden.
Sony Alpha 7s mark III
De 's' staat voor Sensitivity, oftewel dit cameramodel specialiseert zich in het filmen en fotograferen in bizar donkere situaties! De Alpha 7sIII is vooral populair in de videografie vanwege zijn zéér lichtgevoelige stacked 12 megapixel sensor met zeer hoog dynamisch bereik. De mogelijkheid om onder enkel maanlicht mooie gedetailleerde opnames te maken was ongekend! De haarscherpe elektronische zoeker maakt zowel manuele als automatische scherpstelling een genot om te gebruiken, iets wat zeer belangrijk is wanneer er wordt opgenomen in 4K op 120 beelden per seconde. De Alpha 7sIII is niet voor niets hiermee één van de populairste video-camera's geworden onder online video-content producers. Solide automatische scherpstelling waarop u kunt vertrouwen gecombineerd met IBIS, zeer verfijnde kleurtonaliteit en een volledig kantelbaar monitor en de full-size HDMI poort maken het uiterst geschikt voor video-werk.
Sinds de eerste Alpha 7 is deze serie van camera's steevast één van de meest allround gebleven. Het jongste model, de Alpha 7IV, is geïntroduceerd geworden in 2021 met een vernieuwde 33 megapixel sensor. De flexibiliteit van dit model komt naar voren door de kruising tussen een verhoogde detaillering, sterke autofocus technologie, hoge lichtgevoeligheid en uitgebreide video-opties. Realtime Tracking-AF en Eye-AF algoritmes voor zowel mens, vogels en dieren maakt de camera breed inzetbaar. Het behouden van de dubbele kaartslot maakt de camera ook voor professionele doeleinden zeer interessant. Met de mogelijkheid om in 4K 60 beelden per seconde te filmen is deze Alpha 7 camera wederom breed inzetbaar voor videografie.
LINK: A7c 28-60mm Kit Zilver
LINK: A6100 16-50 Kit
LINK: A6600 18-135 Kit
Sony G-Master Objectieven
ZEISS Objectieven voor Sony E-Mount
De absolute top-of-the-line in lens-techniek komt samen in de Sony G-Master objectieven. Deze objectieven worden zo ontworpen om niet alleen de laatste maar ook toekomstige cameraprestaties aan te kunnen. Hoge resolutie en aantrekkelijke bokeh (de kwaliteit van de achtergrond onscherpte) zijn van de hoogste prioriteit bij de ontwikkeling van G-Master objectieven. Kenmerkend aan de specificaties van een lens binnen de G-Master serie zijn een zo hoog mogelijke lichtsterkte, ultieme beeldkwaliteit over het hele beeldvlak en innovatieve aandrijfmechanismen. Speciaal ontwikkelde XA-elementen (extreem asferisch) worden in het ontwerp van de G Master gebruikt om oppervlakken met een nauwkeurigheid van 0,01 micron vast te leggen. Asferische lenzen zijn uiterst moeilijk te produceren en zijn dus een uitdaging om qua nauwkeurigheid zo hoog mogelijk te realiseren. Bij het ontwikkelen van deze technologie hebben de lens-ingenieurs samen met technici van Sony Global Manufacturing & Operations Corporation in de Japanse prefectuur Aichi, waar ze beschikken over apparatuur voor fabricage van asferische lenzen, alle facetten van het proces bestudeerd en nieuwe methodes bedacht.
Om aberraties in hoeken van afbeeldingen uit te sluiten, worden vele simulaties uitgevoerd waarbij aberraties beetje bij beetje verwijderd worden totdat een G-Master objectief bij het uiteindelijke optische ontwerp uitkomt. Als tijdens de ontwerpfase de lens-resolutie wordt verhoogd, moet de bokeh voortdurend in de gaten worden houden. Met behulp van bokeh-simulatie controleren lens-ontwerpers of de bokeh niet nadelig wordt beïnvloed naarmate de MTF-prestaties verbeteren. De FE 85mm F1.4 GM en de FE 70-200mm F2.8 GM OSS maakten voor het eerst in een Alpha-lens gebruik van een 11-bladig rond diafragma. Het huidige 11-bladig diafragma is ontwikkeld om bokeh-vormen zo rond mogelijk te houden bij kleinere diafragma-instellingen. Door het grotere aantal bladen is het ontwerp compacter, maar zijn toch ook zeer grote diafragma-openingen mogelijk. Los van beeldprestaties moet een G-Master ook snelheid, efficiëntie en betrouwbaarheid tonen. Meer precieze en snellere scherpstelling in zowel de handmatige als automatische modus mogelijk dankzij geavanceerde lineaire actuatortechnologie. Ongekende precisie in scherpstellen zorgt ervoor dat deze lenzen op hun best kunnen werken en de snelheid van de Alpha camera's kunnen bijhouden. G-Master objectieven genieten van een robuuste constructie, gebruiksvriendelijke bediening en een stof- en waterafstotende ontwerp. Deze eigenschappen komen samen in lens-ontwerpen die zorgen voor verbluffende prestaties in elke opnamesituatie.
Sinds 1890 maakt ZEISS objectieven waarmee fotografen zonder compromis hun eigen verhalen kunnen vertellen. Het doel: grenzen verleggen en nieuwe dingen uitproberen. Mensen inspireren, elke dag opnieuw. Met een beeldkwaliteit die uniek is. Compact en lichtgewicht in vergelijking met klassieke SLR-systemen: de uitzonderlijke ZEISS objectieven voor Alpha systeemcamera's worden gebruikt in combinatie met huidige sensoren met hoge resolutie voor beelden zonder compromis - uitstekende prestaties, betrouwbaarheid en lichtgewicht. ZEISS heeft al meer dan 125 jaar ervaring in het produceren van objectieven en brengt daarnaast de wetenschappelijke expertise uit al zijn andere segmenten mee.
Stelt u zich een foto voor die niet alleen een verhaal vertelt, maar tegelijkertijd ook vele belangrijke details laat zien. Een scherpe foto is superieur aan een foto die achteraf wordt verbeterd. En ook als u uw foto's achteraf wilt bewerken, zult u altijd profiteren van het hoge contrast dat een ZEISS objectief levert.
De kleurgetrouwheid die met de ZEISS Batis-objectieven wordt bereikt, geeft foto's een levendig en authentiek karakter. Zelfs onbewerkte foto's zien er indrukwekkend uit. Als u als fotograaf uw foto's achteraf bewerkt, biedt een hoge kleurgetrouwheid zonder kleurzweem een goede basis. Dankzij de grote dynamiek en de sterke contrasten tussen licht en donker worden uw foto's bovendien nog veel spannender. Ook de ZEISS Loxia-objectieven zijn speciaal ontwikkeld voor de Sony Alpha cameras. Kort samengevat: u geniet van alle voordelen van geavanceerde spiegelloze, Full-Frame camera's en de creatieve mogelijkheden van 'traditionele' fotografie met handmatig scherpstellen. Het met de hand scherpstellen van een objectief betekent het controleren van het beeldresultaat met uw vingertoppen. Een goed ergonomisch ontwerp maakt zeker het verschil. ZEISS objectieven excelleren door hun grote scherpstelslag die nauwkeurig scherpstellen mogelijk maakt. Tot slot bieden ZEISS Loxia-objectieven u alles wat u nodig heeft voor hoogkwalitatieve video-opnames: de unieke traploze aanpassing van het diafragma, de-clicked, is hier slechts één uitstekend voorbeeld van.
De combinatie van de ZEISS T* meerlaagse coating en high-transmission objectieven zorgt ervoor dat de natuurlijke kleuren zo goed mogelijk worden bewaard en niet worden vervalst. ZEISS heeft een optische coating-technologie uitgevonden die dankzij de uitstekende kleurweergave zelfs kleinste kleurnuances binnen een onderwerp naar voren brengt.
LINK: Alle G-Master objectieven.
LINK: Alle ZEISS objectieven voor Sony.
Sony PRO Support
Professionele fotografen met Sony camera’s kunnen gebruik maken van het PRO Support programma. Naast advies en ondersteuning omvat Imaging PRO Support een speciale telefonische helpdesk om professionele fotografen hulp te bieden bij het gebruik van hun α-camera-apparatuur. Het programma biedt ook een gratis collect-and-returndienst bij reparatie. Hiernaast kunnen professionele fotografen een gratis bruikleentoestel krijgen zodat zij aan het werk kunnen blijven. Verder hebben leden tweemaal per jaar recht op gratis reiniging van de beeldsensor en een check-up van de firmware. Lidmaatschap van het Europese Imaging PRO ondersteuningsprogramma is gratis. Het is toegankelijk voor professionele fotografen die minstens twee Sony Alpha-camerabody’s en drie Sony Alpha-objectieven uit de lijst met geldige toestellen bezitten. De lijst kan via de bijgevoegde link worden geraadpleegd.
LINK: Klik hier voor meer informatie over Sony PRO Support.
Sony Imaging Lease
Wilt u gebruik maken van de nieuwste innovatieve camera’s en/of lenzen van Sony maar wilt u niet in één keer een groot bedrag betalen? Dan biedt Sony u nu, in samenwerking met BNP Paribas Leasing Solutions, de mogelijkheid om onze Full Frame Camera’s, Professionele Video Camera’s en Lenzen te leasen tegen 0% rente: Sony Imaging Lease.
De voordelen van Sony Imaging Lease:
Met Sony Imaging Lease heeft u altijd de beschikking over de nieuwste apparatuur van Sony. U hoeft zich geen zorgen te maken over de aanschafprijs, u betaalt namelijk maandelijks een vast bedrag tegen 0% rente.
LINK: Klik hier voor meer informatie over Sony Imaging Lease.
Sony FX: de serieuze video-tool voorzien van Alpha functionaliteit.
Deze modellen bieden het beste van Sony's digitale cinematechnologie met de geavanceerde functies van Alpha-camera’s. Als nieuwe toevoegingen aan de Cinema Line van Sony garanderen de FX3 & FX30 filmische expressie, professionele bedienbaarheid en betrouwbaarheid in één compact en lichtgewicht apparaat. Beide cameras zijn voorzien in de behoeften van jonge makers die nieuwe manieren zoeken om hun creatieve visie te uiten. Deze modellen bieden perfecte focusprestaties, optische beeldstabilisatie, uitstekende opnamenprestaties uit de hand en een optimale warmteafvoer voor lange 4K beeldopnamen. De 4K Fullframe FX3 garandeert hoogwaardige beeldkwaliteit onder alle omstandigheden en is eenvoudig door één persoon te bedienen. Dit alles is gebundeld in een compacte en lichte behuizing die prestaties en mobiliteit biedt om te voorzien in een groeiende behoefte om zeer hoogwaardige content vast te leggen. De nieuwe FX30 is een compacte 4K Super 35-cinemacamera met talrijke professionele functies van de Cinema Line, zoals Dual Base ISO, Log-opnamemodi en door de gebruiker geïmporteerde LUT’s (opzoektabellen). Deze camera is verkrijgbaar voor een aantrekkelijke prijs voor beginnende filmmakers.
Camera modellen speciaal voor de online content creator, made for vlogging!
Dat zijn de Sony ZV-1 en ZV-E10. Deze camera's hebben specifieke mogelijkheden die het produceren van video-content makkelijker maken. Een volledig kantelbare monitor waarin u uzelf goed kunt terug zien is essentieel, om zowel de kadrering als belichting te controleren. Zowel de ZV-1 als ZV-E10 zijn voorzien van grotere microfoon capsules om het omgevingsgeluid mooier op te nemen, direct in camera. Ook zijn aansluitingen voor externe microfoons aanwezig. De drempel om mooiere video's te maken wordt dankzij twee functie-knoppen extra laag: 'Product Showcase' en 'Background Defocus' vertalen meerdere technische instellingen naar een simpele aan/uit bediening. Ingebouwde meta-data maakt verticale video-opnames ook makkelijk te gebruiken, de videoclips hoeven naderhand niet nog omgezet te worden. De ZV-1 lijkt het meest op de razend populaire RX100 V, met een zoombereik van 24-70mm en lichtsterkte van F/1.8-2.8. Zeer compact maar ook zeer capabel. Voor zij die in de manuele instellingen duiken, zullen ontdekken dat er ook heel veel gedetailleerde opties beschikbaar zijn. Met de ZV-E10 heeft u de optie om ook lenzen te verwisselen, voor meer creatieve mogelijkheden. Door te kiezen voor verschillende lenzen neemt u controle over de uiteindelijke beeldvorming. Dankzij de 'Active Steady Shot' zijn video's soepeler dan ooit. Deze vorm van stabilisatie combineert optische en software stabilisatie om schokkerige beelden te voorkomen.
Sony Sensor-Technologie
Sony is een marktleider op het gebied van het ontwikkelen en produceren van semi-conductor producten, waaronder beeldsensoren voor fotografische toepassingen. Het ontwikkelen van Sony's eerste CMOS beeldsensoren begon in 1996 en maakte het mogelijk om in 2000 de IMX001 CMOS beeldsensor op de markt te brengen. In deze periode lag het resultaat van de CMOS sensor nog achter ten opzichte van die van een CCD sensor. De CMOS sensor toonde meer ruis in slechte lichtomstandigheden en had minder resolutie. Maar de snelheid waarop een CMOS sensor kon werken overtuigde Sony van de toekomstige potentie van de technologie. Inmiddels is de Sony CMOS sensor niet meer weg te denken in de moderne fotografica. Van smartphones tot middenformaat systemen, in bijna elke toepassing is een Sony sensor te vinden.
Stacked CMOS Sensor
In 2017 brengt Sony de eerste full-frame camera op de markt met een Stacked CMOS beeldsensor: de Sony Alpha 9. Kenmerkend voor een Stacked CMOS is de snelheid waarmee de sensor het beeld kan verwerken ten opzichte van conventionele CMOS sensoren. Door de data-afvoer naar geheugen direct achter een meerderheid van de sensor te plaatsen wordt bijna de volledige sensor in één keer uitgelezen. Dit maakt het mogelijk om 60 scherpstel- en belichtingscalculaties per seconde uit te voeren. Opname snelheden van 20 beelden per seconde, zonder zwarte tussenbeelden in de zoeker, mèt continu scherpstelling en belichtingscalculaties worden mogelijk gemaakt dankzij dit sensor-ontwerp. Het is de eerste professionele camera die 100% stil werkt met een elektronische sluiter, zonder vervorming van onderwerpen die snel bewegen.
Back-Side Illuminated CMOS Sensor
Het principe achter een BSI sensor-ontwerp is het omdraaien van de manier waarop licht een sensor binnen komt. Bij een conventionele CMOS ontwerp reist een fotonen eerst door de metalen bedrading en transistoren voordat het in de lichtgevoelige foto-diode aankomt. Het BSI ontwerp zorgt voor een hogere lichtgevoeligheid door de bedrading áchter de foto-diodes te plaatsen, deze aanpak zorgt ook voor een verhoogd dynamisch bereik in de foto's. De eerste Sony Alpha camera met deze technologie kwam in 2017, in de vorm van de Alpha 7rII. Deze 42 megapixel camera kenmerkte zich door zowel verbeterde ruis-prestaties als dynamisch bereik, ondanks de veel hogere resolutie van voorgaande CMOS sensoren. Het BSI ontwerp wordt inmiddels ook gecombineerd met het Stacked ontwerp, om in camera's zoals de Alpha 7sIII zowel snelheid als ultieme beeldkwaliteit te behalen.
PDAF (Phase Detection Auto-Focus)
Één van de mogelijkheden die vooruit is gekomen uit de ontwikkeling van de CMOS sensor, is de mogelijkheid om via Phase-detectie op een onderwerp scherp te stellen. In tegenstelling tot Contrast scherpstelling, wordt het mogelijk om constant de afstand te meten tussen de sensor en het onderwerp in de richting waarin het beweegt. Phase-detectie is dus slim genoeg om een onderwerp perfect te blijven volgen, wat zeer handig uitpakt voor onvoorspelbare onderwerpen en portretten met maar zeer geringe scherptediepte.